طراحی داخلی آشپزخانه
طراحی
آشپزخانه دشوارترین بخش طراحی در خانه است زیرا وسایل، تجهیزات، سطوح
عملکردی و فضای انبار، برای دستیابی به ایجاد یک انسجام دیداری و کاربری
صحیح باید به دقت سازماندهی شوند. برای اطمینان از سهولت عملکردی آشپزخانه
برای بیش از یک ساکن، باید طیف گسترده ای از برنامه های کاری و حرکتی درهم
آمیخته شود. اصل در طراحی آشپزخانه، مکان یابی سه عنصر یخچال، لگن ظرفشویی و
اجاق است. این عناصر به ترتیب: حوزه آماده سازی، حوزه شست و شو و حوزه پخت
و پز را تعریف و در مجموع سه راس مثلث کار(working triangle ) را تعیین میکنند.
طراحان
داخلی علاوه بر تهییه نقشه ای بر اساس مثلث کاری، با امنیت و کاری بالا،
باید شرایط نگهداری از وسایل بی شمار شامل ظروف و دیگر لوازم آشپزخانه های
امروزی را نیز در نظر بگیرند.
در آموزش طراحی داخلی و دکوراسیون به تفصیل به این موضوعات خواهیم پرداخت.
مثلث کار
مجموع
طول بهینه برای مثلث کار 3600_6700 میلی متر است. طرح های زیر چگونگی
چیدمان مثلث کار برای ابعاد و شکل هر فضای خاص را شرح میدهد.
در آموزش آنلاین طراحی داخلی، یاد خواهید گرفت که زیباترین آشپزخانه ها را با توجه به شرایط پروژه از یکی از حالت های زیر طراحی و اجرا کنید.
انواع چیدمان آشپزخانه
1_ آشپزخانه خطی یا تک دیواره( single-wall kitchen )
در آموزش طراحی داخلی خواهید آموخت که ساده
ترین شکل سازماندهی آشپزخانه، یک ردیف از تجهیزات و پیشخوان است که در
برابر یک دیوار چیدمان میشود. این طرح مناسب اتاقهای باریک و طولانی یا
جداره ای از یک استودیو است که در آن آشپزخانه میتواند مجزا باشد و یا در
مرکز توجه فضایی قرار گیرد. برای عملکرد بهتر، پلان باید شامل فضای پیشخوان
در هر دو سوی تجهیزات باشد اما یخچال که تنها در یک سو به سطح پیشخوان
نیاز دارد، میتواند در یک انتهای دیوار آشپزخانه قرار گیرد. باید توجه داشت
که نوع یخچال بر اساس جهت بازشو در، رو به پیشخوان مجاور، تهییه شود.
2_ آشپزخانه راهرویی (Galley kitchen)
آشپزخانه
راهرویی دارای دو ردیف پیشخوان به موازات یکدیگر است. لگن ظرفشویی، ماشین
ظرفشویی و اجاق (حوزه شست و شو و پخت و پز) باید در یک جداره و یخچال (حوزه
آماده سازی) در جداره دیگر آشپزخانه قرار گیرد. پیشخوان ها برای استفاده
بیش از یک نفر باید حداقل 1200 میلی متر از یکدیگر فاصله بگیرند اما اگر
آشپزخانه تنها برای یک نفر طراحی شده باشد، فاصله میان پیشخوان ها میتواند
تا 900 میلی متر کاهش یابد که در صورت وجود فضاهایی با دسترسی از آشپزخانه،
این میزان توصیه نمیشود.
3_ آشپزخانه L شکل (L- shaped) یا U شکل (U- shaped)
در
این چیدمان ها، پیشخوان و وسایل بر روی دو یا سه دیوار آشپزخانه سازماندهی
میشوند که در هر دو دسته فضاهای بزرگ و کوچک به کار میرود اما باید دقت
داشت که در اتاق های بزرگتر، مثلث کار در محدوده طول بهینه 3600-6700 میلی
متر باقی بماند. غالبا در چنین چیدمان هایی، یک بازوی L یا U ،
پیشخوانی را شکل میدهد که برای صرف وعده های غذایی خصوصی به کار میرود و
بهتر است پیشخوان سرو غذا با افزایش ارتفاع، از حوزه های کاری آشپزخانه جدا
شود.
4_ آشپزخانه جزیره ای (Island kitchen)
یک
میز کار مرکزی، فضایی تکمیلی را برای انجام فعالیت های مختلف فراهم می
آورد که بسته به تمایل آشپز، جزیره میتواند به حوزه آماده سازی یا حوزه پخت
و پز وعده های غذایی اختصاص یابد.
در
میان طرح بندی های بالا، این چیدمان میتواند موجب تقویت روابط اجتماعی
خانواده در آشپزخانه باشد که بهتر است در مکان های بزرگ با وسعت کافی میان
پیشخوان ها و جزیره به کار رود.